Yerli Otomobil TOGG için Şarj İstasyonu Hazırlığı Başladı

Türkiye’nin otomobili yerli TOGG bu yıl sonu itibari ile ilk seri üretim araçlarını banttan indirmeyi hedeflemektedir. Buna bağlı olarak da yerli otomobil TOGG için şarj istasyonları hazırlığı başladı.
Yerli Otomobil TOGG için Şarj İstasyonu Hazırlığı Başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 81 ilin bütününde 1500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonu kurulması talimatı verdi. Hemen ardından EPDK, şarj ağı işletmeciliği yapacak olan şirketlere ilişkin şartları hemen belirledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” Resmi Gazete’de de yayımlandı. Buna göre, şarj ağı işletmeciliği EPDK’dan verilen şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında yürütülecektir.
Şarj ağı işletmeciliği lisansıda hiç bir şekilde devredilmeyecektir. Yıl bazında ise bu lisans en fazla 49 yıllığına kadar kiralanacaktır.
6 Ay İçerisinde 60 Şarj Ünitesi Kurulacaktır
Şarj ağı işletmeciliği yürürlüğe girdiği tarihten hemen sonra 6 ay içerisinde en az 60 şarj ve en az 5 farklı ildeki şarj istasyonundan oluşacak.
Şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılanması üzere ise yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak elektrik üretim tesisi kurulacaktır. Yani şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulabilecektir. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibari ile 4 ay içerisinde şarj hizmeti sağlayan kişilerin durumlarını bu yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerekecektir.
Tek Şart 4.5 Milyon TL Sermaye
Şarj ağı işletmeci lisansı başvurusunda bulunan tüzel kişiler için asgari sermaye tutarının 4.5 milyon TL’dir. Yapılan açıklamaya göre, şarj ağı işletmeci lisansına ilişkin olarak 2022 yılında uygulamaya konulması planlanan lisans alma bedeli 300 bin lira olacaktır. Lisans tadili bedeli ise 14 bin TL’dir. Lisans sureti çıkartma bedeli de 3 bin TL olarak belirlenmiştir.
İlginizi Çekebilir: TOGG 12 Ay İçerisinde Yollarda Olacak
Bir Yorum